Facebook – ett riktigt stort nätverk

Vad är Facebook egentligen?

År 2004 grundades Facebook, som idag är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst. 9 år senare, det vill säga år 2013, hade Facebook mer än 1,1 miljarder användare som var ständigt aktiva på hemsidan. Det som är unikt med hemsidan är att anvbilgisayar-uzerinden-ae75a9e4d9ee6d0b8973ändare skapar sin alldeles egna personliga profil, där man kan lägga till andra användare som sina vänner eller bara för att utbyta meddelanden. Man kan på så sätt även få meddelanden som är automatiska när någon postar något meddelande offentligt eller privat till en på ens egen profil. Inte nog med att man kan göra allt detta; alla användare kan välja att ansluta sig till olika intressegrupper, som kan röra sig om ens skola, arbetsplats eller varför inte ens universitet.

Anledningen till att detta sociala medium har fått namnet Facebook är att det namngetts efter de fotokataloger som i USA brukar delas ut till universitetsstudenterna av administrationen för universitetet. Syftet med detta är att hjälpa studenterna på traven med att lära känna varandra mycket bättre och på så sätt få dem att känna sig välkomna.

Facebooks historia

Facebook har en lång historia, men den kommer göras relativt kort för att summera de viktigaste delarna i den mån det går. Grundarna till detta sociala medium, som grundades år 2004, var Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Chris Hughes samt Dustin Moskovitz. Till en början användes programmet enbart av Harvardstudenter och därefter utökades detta till fler universitet samt öppnades upp för andra studenter i hela USA samt Kanada. Efter detta ville man satsa mer och man valde att slutligen öppna upp Facebook för allmänheten. Detta påbörjades först i USA och spreds därefter till resten av världen.

År 2009 blev Facebook rankat av compete.com att det är det mest använda sociala mediumet i hela världen. Det finns totalt 135,1 miljoner unika besökare varje månad, och år 2010 uppskattades det att 41,6 procent av alla amerikaner har ett facebook-konto.